Luxemburg VI congrés de Petits països Europeus

12167923_10153084637581254_1600402083_n

Del  15-17 d’Octubre s’ha celebrat a Luxemburg el  VI congrés de Petits  països Europeus, els  debats i exposicions  s’han  centrar en La Igualtat entre Dones i Homes en la presa de decisió  política i econòmica.  

La representant de l’ADA, Meritxell Maestre, ha presentat la situació d’Andorra, amb l’exposició  Égalité entre femmes et hommes dans la prise de décisions politiques et économiques, la situation en Andorre en 2015.

Em breu anirem publicant les exposicions dels diferents participants  mentrestant us oferim aquest petit resum del que va ser la jornada.

Els 8 països convidats  han explicat la situació, les mesures que han posat en marxa i les coses que queden per fer per arribar a una igualtat entre homes i dones en les esferes de presa de decisions a nivell públic i privat. Cal dir que s’ha debatut molt més l’esfera pública que privada.

Al nivell polític, Andorra ha aconseguit sense la utilització de quotes una posició acceptable de representativitat home/dona en les llistes electorals generals i comunals.

Quan ho comparem amb els altres països, nomes Islàndia té una paritat perfecta però s’ha de recalcar que el dret de vot per les dones té 100 anys a Islàndia (el 1975 nomes hi havia 5% de dones diputades, avui son 50%). El cas Islandès és molt interessant per que l’han associat a varies mesures per poder permetre a les dones de ser vistes com a candidates naturals en unes eleccions:

- Quotes en llistes electorals -> a validar amb presentació, no tinc notes al respecte

- Educació sobre igualtat de generes a l’escola

- Foment de la independència econòmica de les dones

- Eines per mesurar la diferencia de salaris entre homes i dones (avui tenen 8% de diferencia de salaris i volen reduir-la a zero)

- Equal pay Standard

- Al 2013 van votar una llei per obligar a tenir paritat en els consells d’administració ( www.krfi.is).

Els altres països tenen resultats més baixos que Andorra sobre la representativitat política,  per exemple a Luxemburg, el percentatge de dones diputades és inferior al 40%. Cal recalcar que la llei electoral luxemburguesa permet votar per les persones i no les llistes, per tant la paritat nomes s’aconsegueix si el vot és paritari… Ara s’està analitzant un avantprojecte de llei per posar quotes en llistes electorals per tenir com a mínim 40% de dones candidates i en els consells d’administració.

Els altres països estan bastant per sota d’Andorra, com Liechtenstein (5 dones sobre 20 diputats), Xipre (cap dona), Mònaco (ND), Malta (ND), San Marino (ND).

Si avui els resultats a Andorra són bons, encara queda molt de camí per fer per arribar a una paritat a les cèl·lules de decisió politiques i econòmiques, i també per reduir la diferencia salarial.

Quines poden ser les pistes de reflexió? Haurien de ser accions coordinades per canviar la percepció del rol de les dones i permetre’ls-hi d’arribar a llocs importants:

- Educació a les escoles: organitzar 2 cops l’any 2 hores de classe (fora de programa si cal) per conscienciar als nens i nenes de la importància de la igualtat de gènere.

- Donar mitjans financers a les dones per poder compaginar vida familiar i professional.

- Fomentar la independència financera de les dones

- Posar quotes obligatòries o voluntàries per arribar a un mínim de 40% de dones al govern, empreses parapúbliques i empreses privades a partir d’un cert tamany.

S’ha debatut la qüestió de les quotes i, encara que no sigui una mesura perfecta, permet a la societat “d’acostumar-se” a veure a dones a llocs de responsabilitat i a trobar-ho “normal”. Aquest pas és molt important per tenir una paritat sense necessitat de quotes més endavant. Els països grans que han donat opinions, han parlat molt favorablement de les quotes, i dels progressos que s’han fet gracies a elles.

També s’ha parlat de la influencia de la religió en el rol de la dona a la societat i s’ha comentat la diferencia entre països protestants i països catòlics.

Luxemburg també va posar en marxa l’any passat 11 mesures concretes transversals per promoure la paritat a nivell públic i privat. Per exemple, nominacions de directius en empreses publiques, objectius voluntaris en empreses privades. Tenen una ministra sobre la igualtat amb un rol transversal.

 

post

Cursa de la Dona

Mou-te amb nosaltres contra el càncer de mama. Juntes guanyarem!
El proper diumenge 7 de juny t’esperem a una cursa molt especial, on només hi ha un rival a batre, el càncer de mama. Vine a córrer amb nosaltres i juntes aconseguirem la victòria!

La cursa té dos recorreguts de 2,5 i 5 km perquè grans i petites, esportistes professionals i amateurs, hi puguem participar. I a més, gaudirem d’activitats paral·leles i d’un munt de premis i regals. Ja pots inscriure’t a:

-http://www.topcrono.net/ca/events

-  Estand d’Illa Carlemany a partir del 2 de juny. de les 18h fins les 20h.

 

Tens tota la informació de la cursa a cava.myp.ad.

Ànims i endavant!

IV Congress Of The Small States Of Europe Malta 25-26 setembre 2009

PilarTriquell1Malta

Pilar Triquell va ser la representant de l’ADA en el IV congrés celebrat a Malta 25-26 setembre del 2009

 

El dies 25 i 26 de setembre del 2009 és va celebrar a Malta el IV Congrés del Petits Països Europeus. organitzat pel Consell Nacional de Dones de Malta, que es va centrar el paper de la Igualtat de Gènere en els Petits Països Europeus.

Hi varen ser presents representants de Xipre, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Mònaco, San Marino i Andorra.

Els debats es van centrar en la Dona i el seu paper en l’evolució de l’economia, la presa de decisions, el diàleg intercultural, l’educació, la captació en l’eradicació  de la violència.

grupMalta  CONGRESMALTA1

 Hi varen ser presents representants Xipre, Islàndia, Liechtenstein, Luxembourg, Mònaco i San Marino.

Recull de ponències:

 

I Congrés sobre la Situació de La Dona als Petits Països Europeus

 

galeri3Pilar2

 Pilar Triquell- Presidenta de l’ADA

congres.jpgcongres2_jpg

 

I Congrés sobre la Situació de La Dona als Petits Països Europeus

Delegacions de col·lectius públics i privats que treballen per la igualtat de les dones van participar durant tres dies al I Congrés de Petits Països organitzat per l’Associació de Dones d’Andorra amb la col·laboració de la UNESCO, el Ministeri de Salut i Benestar i patrocinat per Crèdit Andorra,  que és va celebrar a Andorra del 21 al 23 de març del 2002.

En aquesta trobada es va fer un ampli repàs de la situació de les dones en els petits estats Europeus, així com també es van analitzar accions  futures per dur a terme i per assolir els seus objectius.

Hi van participar representants de col·lectius i institucions de Malta, San Marino, Mònaco, Islàndia, Luxemburg, Xipre, Liechstenstein, Catalunya i Andorra.

La obertura del acte va anar a càrrec de la Ministra de Salut i Benestar del Govern d’Andorra la M.I.Sra. Mònica CODINA, tot seguit la les ponents van donar a conèixer la situació de les dones en els  diferents països, parlant d’aspectes tant diversos com la inserció laboral, la dona i la política, la igualtat de drets, la violència domestica o la família monoparental.

Per concloure el congrés, les delegacions es van traslladar a la sala d’actes del Comú d’Andorra la Vella, on Claudia Fritsche, actual ambaixadora de Liechtenstein als Estats Units i que abans ho havia estat davant la ONU durant dotze anys va pronunciar una conferència que duia per títol ” Arreu del món: Les Dones Veu i Visió”

 Recull de Ponències congrés: